Kratki vodič za odabir dušeka:

Na svetu ne postoji čovek koji ne voli slatko da se naspava. San je i uživanje i potreba. Bez dobrog sna naše telo ne može normalno da funkcioniše. Uloga sna za naše zdravlje je neprocenjiva. Dobar noćni odmor poboljšava produktivnost, pažnju i pamćenje, jača imunitet, obnavlja ćelije, štiti od stresa, podstiče kreativnost, lepotu i dugovečnost. Kvalitet sna zavisi od mnogih činioca, a jedan od njih je dobar dušek. Kada kažemo “dobar dušek” ne mislimo na neki određeni dušek nekog određenog proizvođača, jer kao što smo i svi mi – individualni, tako i dušek treba da birate individualno prema svojim potrebama. Ponuda na tržištu je ogromna i raznovrsna što može biti zbunjujuće pri odabiru dušeka.

Ovaj kratki vodič će vam pomoći da odaberete najbolji dušek za dobar odmor.

Kada znamo da je “došlo vreme” za zamenu dušeka?

Mehanički, dušek dobrog kvaliteta će Vam trajati mnogo godina ako se dobro održava – redovno provetrava i okreće, čisti propisanim sredstvima za održavanje nameštaja i ne koristi kao trambulina (za dušeke sa žičanim jezgrom). Ipak, naš savet je da dušek treba menjati najmanje jednom u 7 – 10 godina. Jeftiniji dušeci se moraju menjati češće – između 3 i 5 godina zato što se u njima koriste punjenja manje spec. težine i samim tim slabijeg upotrebnog kvaliteta. Morate početi razmišljati o zameni dušeka ako: ne spavate dobro kao ranije; ujutro nakon buđenja osećate ukočenost i neprijatne bolove ili ukoliko se na Vašem dušeku vide očigledni tragovi habanja.

Koje dimenzije da odaberem?

Dušek mora da bude najmanje 10 cm duži i širi od dimenzija vašeg tela (telesne visine i širine ramena). Dušek se pored standardnih dimenzija, može izraditi u dimenziji po želji kupca.

BONNELL opruga

Ovi dušeci se ponekad nazivaju dušecima sa “standardnim jezgrom”. Oni u jezgru sadrže set povezanih dvokonusnih opruga tipa “Bonell”. Prednost ovakvog tipa dušeka je to što su jezgra su sačinjena od kvalitetnih i dugotrajnih opruga (uobičajen prečnik žice je 2,2 mm) a sam kvalitet, potpora i udobnost zavise od upotrebljenih materijala kojima se oblaže pomenuto jezgro. Najjeftiniji dušeci su obično i najslabijeg kvaliteta (pružaju najmanji osećaj potpore, najkraće traju i trebalo bi ih koristiti samo povremeno) dok skuplji modeli dušeka sa Bonell žičanim opružnim jezgrom mogu pružiti zadovoljavajući nivo udobnosti – u zavisnosti od kvaliteta i količine upotrebljenih materijala za njihovo oblaganje. U ovom slučaju pravilo glasi “što više – to bolje”.

Dušeci od pena

Postoji nekoliko varijanti dušeka od sunđerastih pena. Ipak, najbolji od svih ovih vrsta sadrže visoko-elastičnu drugačije poznatu kao “memorijsku” penu. Dušeci od “Memorijske pene” obično su napravljeni od dve vrste pene: jedna vrsta pene čije je osnova PU (poliuretan) formira osnovu dušeka dok se od “memorijske pene” formira gornji – ležeći deo.

Džepičasta opruga

Dušek sa jezgrom od džepičastih opruga ima u jezgru opruge koje su sastavljene u jednu celinu specijalnom tehnologijom ušivanja tako da se svaka opruga nalazi u posebnom “džepiću” i time može da samostalno reaguje na opterećenje ne utičući i na susedne opruge kao što je to slučaj kod Bonnel opružnog jezgra. Obično je to 1000 – 1600 opruga u dušeku namenjenom za bračni ležaj. Dušek sa ovakvim jezgrom pruža idealnu potporu telu prilikom spavanja i zbog toga što se u ovakvom dušeku koriste opruge od žice manjeg prečnika (1,8 – 2,0 mm) što daje rezultat : veći broj “mekših” opruga po jedinici površine i time veća udobnost.

Da li patite od alergija?

Ako imate problem sa alergijama, odaberite dušek sa antibakterijskom zaštitom, koja efikasno sprečava razvoj grinja na površini dušeka ili u njegovoj unutrašnjosti. Antialergijska zaštita pomaže rešavanju uzroka alergije, koje kao posledicu mogu imati astmu ili bronhitis.

Da li je visina dušeka važna?

Kada donosite odluku koja bi trebalo da bude visina jezgra, morate uzeti u obzir da su dušeci sa višim jezgrom udobniji, jer vaša ramena i kukovi mogu udobnije utonuti u dušek, lumbalni deo je bolje podržan.

Izaberite dušek za kraljevski san

KUPOVINA

Opšti uslovi kupovine

Dostava i povrat

EMAIL

RADNO VREME

Ponedeljak - Petak:
9:00 - 17:00h
Subotom:
09:00 - 14:00h

ADRESA

Vojvode Gojka 78,
18 000 Niš, Srbija

Copyright © 2020. All rights reserved.                                                                                        Designed by: Vinsent Consulting